Smarty Forum Index Smarty
WARNING: All discussion is moving to https://reddit.com/r/smarty, please go there! This forum will be closing soon.

Strona glowna i podstrony w Smarty

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Smarty Forum Index -> Language: Polish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
hank
Smarty n00b


Joined: 30 Jun 2007
Posts: 2

PostPosted: Sat Jun 30, 2007 11:33 pm    Post subject: Strona glowna i podstrony w Smarty Reply with quote

Witam,

probuje przerobic swoja strone, aby korzystala z szablonow i zastanawiam sie nad jakims wygodnym sposobem dolaczania tresci wybranej podstrony do strony glownej. W czystym php inkludowalem potrzebne podtsrony przy pomocy switch($_GET['page']), gdy dolaczylem Smarty, kod z pliku index.php wyglada tak:

Code:

   switch ($_GET['page'])
   {
      case 'add':
         include 'add.php';
         $output = $smarty->fetch('add.tpl');
         break;
      case 'search':
         include 'search.php';
         $output = $smarty->fetch('search.tpl');
         break;
      case 'edit':
         include 'edit.php';
         $output = $smarty->fetch('edit.tpl');
         break;
      case 'urls':
         include 'urls.php';
         $output = $smarty->fetch('urls.tpl');
         break;

      case 'panel':
         include 'panel.php';
         $output = $smarty->fetch('panel.tpl');
         break;

      case 'status':
         include 'status.php';
         $output = $smarty->fetch('status.tpl');
         break;

      case 'main':
      default:
         include 'main.php';
         $output = $smarty->fetch('main.tpl');
         break;
   }

   // przyporzadkowanie tresci podstrony pod zmienna
   $smarty->assign('contentpage', $output);
   // pokazanie strony
   $smarty->display('index.tpl');


W pliku index.tpl uzywam {$contentpage} w miejscu, gdzie ma sie pojawic tresc wybranej podstrony. Tyle tylko, ze takie rozwiazanie jest raczej malo zgrabne. Jest jakis sposob zeby zrobic to prosciej??
Back to top
View user's profile Send private message
hank
Smarty n00b


Joined: 30 Jun 2007
Posts: 2

PostPosted: Sat Jul 07, 2007 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

Naprawde nikt nie ma zadnego pomyslu? Smile
Back to top
View user's profile Send private message
_mosh
Smarty n00b


Joined: 02 Aug 2007
Posts: 1

PostPosted: Fri Aug 03, 2007 9:34 am    Post subject: Reply with quote

heja

ja to moze bym tak zrobi? w Twojej sytuacji:


Code:


$modul = $_GET['page'];

if (file_exists("_mod/moduly/$modul.php")) include("_mod/moduly/$modul.php");   
$modul_temp = $smarty->fetch("$modul.tpl");
$smarty->assign("$modul", $modul_temp);


i to chyba na tyle Wink

dalem tam 'czy istnieje' bo mialem tak u siebie ze czasem ladowal wczesniej php a czasem sam tpl tylko Wink

pozdro
_________________
polski CMS przyjazny pozycjonowaniu SEO CMS oparty na smarty. Forum dyskusyjne na vB
Back to top
View user's profile Send private message
Unk
Smarty n00b


Joined: 24 Mar 2011
Posts: 2

PostPosted: Thu Mar 24, 2011 2:34 pm    Post subject: Reply with quote

Miałem podobny problem, wzorowałem się na odpowiedzi _mosh'a, warto ją jednak rozbudować w przypadku gdy podstrona nie ma przypisanego modulu php, a jedynie szablon tpl:

Code:

<?php
   require_once('Smarty/Smarty.class.php');

   $smarty = new Smarty();
   // dodatkowa katalogi na templaty, cache, configi
   $smarty->template_dir = 'templates/';
   $smarty->compile_dir = 'SmartyCCT/templates_c/';
   $smarty->cache_dir = 'SmartyCCT/cache/';
   $smarty->config_dir = 'SmartyCCT/configs/';

   if (isset($_GET['page'])){
      $module = basename($_GET['page']);
      if (file_exists("$module.php")) include("$module.php");
      if (file_exists($smarty->template_dir.$module.".tpl")) $body_template = "$module.tpl";
      else $body_template = 'welcome.tpl';
      }
   else $body_template = 'welcome.tpl';

   
   $smarty->assign('body',$body_template);
   $smarty->display('index.tpl');

?>


A w szablonie index.tpl wystarczy w odpowiednim miejscu dać:

Code:
{include file=$body}


Być może to rozwiązanie komuś się jeszcze przyda. Wink
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Smarty Forum Index -> Language: Polish All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP